Att göra i Skåne

Upptäck allt som finns att göra i Skåne i sommar

Håller du för fulla muggar på att smida planerna inför årets semestersäsong? Vill du njuta av en semester som innehåller allt från vacker natur, spännande friluftsaktiviteter, hav och stränder samt mycket mer? Då bör du titta lite närmare på allt som finns att göra i Skåne!

Det stora landskapet i söder är nämligen det område där det troligtvis finns mest att se och hitta på i den sydliga delen av vårt land. Denna region har som bekant tidigare tillhört Danmark och har precis som vårt grannland i sydväst mycket att erbjuda turister och besökare. Det skånska landskapet skiljer sig åt en hel del från övriga delar av Sverige. Du kan glömma allt vad berg, fjordar och stora granskogar heter. Däremot finns det en hel del annat att se och göra i Skåne – Sveriges svar på Toscana.

Vad finns det egentligen att göra i Skåne?

Vi rekommenderar varmt att du upptäcker detta fantastiska landskap med bil. Landskapet är inte enormt stort utan det tar bara en och en halv timme att köra igenom det från öst till väst. Därmed har du goda möjligheter att se och upptäcka en stor del av denna unika region på en ganska kort tid.

Så vad ska man då hitta på när man befinner sig i regionen, kanske du undrar? Vad finns det egentligen att göra i Skåne?

När det kommer till sevärdheter finns det många sådana att upptäcka i detta sydliga landskap. Du kan till exempel välja att besöka något av följande resmål:

 • Sofiero slott
 • ön Ven
 • Turning Torso
 • Lunds domkyrka

Eller så kan du hitta på något lite roligare att göra i Skåne för hela familjen.

Passa på att besöka Tosselilla

När du ändå är på besök i Skåne rekommenderar vi att du besöker sommarlandet Tosselilla. Det är landskapets allra största nöjespark och här finns mängder med aktiviteter för barn i alla åldrar.

Parken är uppdelad i flera olika delar. Du kan till exempel ägna dig åt vattenaktiviteter i Vattenlandet, åka åkattraktioner i Tivolilandet eller möta djur i Tossearken. Klicka dig vidare till deras webbplats för att läsa mer om utbudet av nöjen!

Hemmaföräldrars riksorganisation

Du älskar förstås att spendera hela dagarna med ditt nyfödda barn. Men när föräldraledigheten börjar lida mot sitt slut står du plötsligt inför ett dilemma. Du behöver nu välja mellan offentlig barnomsorg eller att själv ordna med barnomsorgen i hemmet. Hemmaföräldrars riksorganisation är en förening som företräder hemmaföräldrar, d.v.s. de föräldrar som väljer det sistnämnda alternativet.

Måste du välja mellan barnet och din karriär?

Vad är det som lockar med barnomsorg i hemmet, kanske du undrar? Svaret är att den moderna livsstilen där du tvingas välja mellan din karriär och att ta hand om ditt barn klyver många föräldrar itu. Det finns två läger i denna fråga och det finns såklart få enkla och enhetliga svar. Å ena sidan kanske du känner att du tvingas försumma ditt barn för att kunna prioritera din karriär. Men samtidigt kan det vara svårt att vara hemma med barnet och samtidigt få ekonomin att gå ihop.

Därför är det viktigt att du kan rannsaka dig själv och ta reda på vilken lösning som funkar bäst för dig och din familj. Det slutgiltiga beslutet ligger helt och hållet i dina händer. Detta oavsett om du vill återgå till att fokusera på din karriär eller att bli hemmaförälder på heltid och ta hand om ditt barn på dagarna. Du kan få många råd och tips men till syvende och sist bör du fatta ett eget beslut och inte låta dig påverkas av andras åsikter eller normer.

Hemmaföräldrars riksorganisation skriver mycket i frågan

Vill du få lite mer kött på benen innan du fattar ditt slutgiltiga beslut i frågan? Då bör du besöka Hemmaföräldrars riksorganisation och ta del av de artiklar och experttips som delas där. Bland deras nyheter och artiklar hittar du bland annat texter som berör:

 • barnets behov kontra omsorgen om arbetsgivare
 • åsikter om den obligatoriska förskolan
 • hur viktigt det är att barnet får en trygg anknytning
 • vanliga fördomar mot hemmaföräldrar
 • hur det är att vara dagmamma
 • tips för ordning och reda i vardagen.

Som du märker finns det många matnyttiga artiklar att läsa på deras informativa och givande hemsida!

Anlita en barnvakt — tryggt och enkelt

Det ska vara roligt för barn att få umgås med sin barnvakt! I många fall blir stunder med barnpassning ett positivt minne för resten av livet, då barnet har fått umgås med en trygg och snäll vuxen, som har lyxen att kunna fokusera fullt ut på barnet. Genom att spendera tid tillsammans får barnet en bra vuxen förebild, och får träna på att umgås med vuxna utöver familj och lärare.

Känn trygghet med en utbildad barnvakt

Eftersom barn är det mest värdefulla i livet är det självklart viktigt att barnvakten har god kompetens kring hälsa och säkerhet. En grundläggande kurs i hjärt-lung-räddning på barn är en bra grund att stå på, tillsammans med en genuin medkänsla och ett gott omdöme. Om ett barn har särskilda medicinska behov är det viktigt att barnvakten blir informerad för att kunna ta hänsyn till detta (t.ex. allergier eller astma, diabetes m.m.)

Tre tips för att hitta rätt barnvakt

Många familjer behöver hjälp med barnpassning då och då, och om inte släkt eller vänner kan ställa upp är det en trygg och smidig lösning att anlita en utbildad barnvakt som tar hand om barnet tills föräldrarna är hemma för dagen. Här följer tre tips som kan hjälpa på vägen!

 • Fundera över hur ofta barnpassning kommer behövas. Om barnet behöver passas flera gånger är det en stor fördel om samma barnvakt kan lära känna barnet över längre tid. Det ökar tryggheten både för barnet och familjen, samt gör barnvakten mer hemtam med uppgiften.
 • Finns det några särskilda kriterier som barnvakten behöver uppfylla? Det kan röra sig om språkkunskaper, flexibelt schema för lämning och hämtning på förskola, eller kompetens kring barn med funktionsvariation och liknande behov.
 • Träffa gärna barnvakten tillsammans med barnet första gången för att börja lära känna varandra. På så sätt får föräldern en bra inblick i vem barnvakten är, och barnet får en trygg introduktion till sin barnvakt. Då kan man också passa på att berätta om förväntningar på barnpassningen, t.ex. att barnet ska få vara utomhus och gå till lekparken tillsammans med barnvakten eller liknande.

Beställ leksaker online enkelt och smidigt

Leksaker har fascinerat barn i generationer och har varit en naturlig del av ett barns uppväxt. Att leka är även en betydelsefull del av ett barns utveckling. Genom att leka med olika typer av leksaker utvecklar barnet bland annat sin finmotorik och sinnen. När du väljer att köpa leksaker online kan dessutom både du och ditt barn leka och ha roligt tillsammans. Det finns med andra ord många förtjänster med leksaker.

En uppsjö leksaker online

I dag finns det en uppsjö av olika leksaker för barn i alla åldrar. Du finner bland annat leksaker som är utvecklande och pedagogiska, mjuka leksaker som skänker trygghet och roliga spel. Eftersom utbudet ofta är större på nätet kommer du med all sannolikhet hitta en eller flera leksaker som passar barnet perfekt. Barnet kanske tycker om att leka doktor, göra experiment eller sjunga? Vad än barnet tycker om för leksaker eller vilken ålder hon eller han är finns det en mängd med olika leksaker att välja mellan.

Det finns även leksaker som passar för inom- eller utomhus som passar för barn med spring i benen. Det är till exempel mysigt att sätta upp ett lektält i trädgården som skydd mot den starka solen när barnet leker eller att använda roliga leksaker vid besök på stranden. När du köper leksaker online kan du hitta leksaker från en mängd olika välkända varumärken såsom Bamse, Greta Gris, Frost, Paw Patrol och Pippi Långstrump.

Fördelar med att beställa leksaker online

Det finns flera fördelar med att beställa leksaker online istället för att besöka den lokala leksaksaffären. Dessa kan till exempel vara:

 • Du kan ofta hitta bättre pris än i den fysiska leksaksaffären.
 • Beställ i lugn och ro när det passar dig.
 • Det är ett generellt sett ett större utbud av leksaker på nätet.

När du köper leksaker online kan du även få tips på leksaker som passar olika åldrar. Om du till exempel tänkt att köpa en leksak i present passar det utmärkt att få olika presenttips eller förslag på populära varor. Att köpa leksaker till barn online är helt enkelt smidigt, enkelt och prisvärt!

Bloggar: Fiss – En blogg om barn

De flesta föräldrar kämpar med sina barn – mer eller mindre och under olika perioder. Att många söker efter idéer, förhållningssätt och råd online är alltså ingen underdrift. Här vill bloggen Fiss bistå med kunskap och råd. En blogg om barn – och dess föräldrar.

En blogg om barn med föräldraperspektiv

Det finns mängder av familjebloggar där skribenterna delar med sig av händelser i livet och vad familjen tillsammans går igenom. En del har ett smalt fokus – andra handlar om allt som har med barn och familj att göra. Fiss är en blogg om barn – med ett tydligt föräldraperspektiv.

 • Hur löser vi separationen bäst för barnen?
 • Hur kan jag känna mig nöjd i mitt föräldraskap?
 • Hur ska vi enklast sätta gräns för mobilspel och TV?

De flesta frågor har inte ett enda självklart svar. Fiss ger inte heller ett konkret svar – men väljer att belysa problemen från olika vinklar för att ge föräldrarna en möjlighet att själv dra slutsatser.

Exempel – veckopengen

Vad är rimligt att en 7-åring ska få i veckopeng? Vad bör barnet få köpa, och inte köpa, för den summan? En av de längre artiklarna, på denna blogg om barn, handlar just om detta.

Motprestationer

Ska veckopeng vara en summa som ges oavsett hur barnet beter sig och oavsett om någon hjälp ges i hemmet? Som ett grundbidrag oavsett händelse? Eller vill du som förälder använda veckopengen som ett påtryckningsmedel, eller morot, för att få barnen att förstå förhållandet mellan insats och lön?

Det är en fråga att ta ställning till och som självklart inte har något specifikt svar. Men det bör vara tydligt för bägge parter från början vad som egentligen gäller.

Att lära sig värde

Veckopeng fyller även funktionen att vara ett pedagogiskt verktyg för att lära sig värdet på olika saker och tjänster. Vad kostar en godispåse i förhållande till en radiostyrd bil? Hur mycket får jag kvar om leksaken köps in? Vad händer om jag sparar pengarna?

Nivå för ålder

De flesta höjer nivån på veckopengen varje år. Men vad är rimligt? För en 10 åring nämns att ca 150 kr per månad är rimligt. Det innebär därmed en veckopeng på ca 35 kr. Men allt beror på hur föräldrarna ser på veckopengen och dess funktion.

Kortfattat så är Fiss en blogg om barn, för vuxna.

Ekologiska barnkläder är viktigare än vad du tror

Ekologiskt är ett populärt begrepp som många förknippar med mat. Ekologisk mat är lite dyrare men bättre för miljön, kanske till och med hälsosammare jämfört med traditionell mat. Vad betyder egentligen ekologiskt och vad har det med kläder att göra? Ekologi syftar på läran om hur världens olika organismer, både icke-levande och levande, påverkar omvärlden. Det är ett relativt nytt men enormt vetenskapligt område där studierna inte minst fokuserar på interaktionen mellan miljön och organismen.

När man säger ekologiska barnkläder syftar man i regel på att materialen som använts är ekologiska, alternativt att tillverkningsmetoderna är ekologiska. Något ekologiskt har mindre påverkan på miljön jämfört med något som inte är ekologiskt. För att ha mindre påverkan på miljön behöver det tillverkande företaget minska eller helt eliminera användandet av vissa tillsatser, exempelvis vissa gifter eller ämnen. Ett företag kan dock vara ekologiskt inom ett visst område och mindre ekologiskt inom andra.

Varför ska jag välja ekologiska barnkläder?

För att ett företag ska få använda en märkning som talar om att deras produkter är ekologiska behöver de uppfylla flera krav. Exakt vilka kraven är beror på märkningen men vanligtvis handlar det om att man inte får använda kemiska bekämpningsmedel, klorinblekning och så vidare. Dessutom ställs det även krav på arbetsvillkoren, exempelvis att man följer lagar och att arbetsmiljön är säker. Organisationen bakom märkningen kontrollerar regelbundet företagen för att säkerställa att de följer kraven.

Jämför detta med kläder som inte är ekologiska. Det ställs säkerligen krav på dessa, men de är inte alls på samma nivå som märkningskraven. Det betyder att du inte kan vara säker på hur dina köpta barnkläder faktiskt har tillverkats, om de har förekommit hälsofarliga kemikalier vid tillverkandet eller om personerna som sytt kläderna jobbar under farliga och orättvisa omständigheter.
Samtidigt är priset sällan särskilt mycket dyrare när det kommer till ekologiska barnkläder. Ditt barn struntar i vad det är för kläder de har på sig, det är inte viktigt. Däremot är det viktigt att du stöttar och stärker ett samhälle som försöker bättra på sig och bli mer rättvis både mot andra människor och mot miljön.

Bristyrken i Bohuslän

Bohuslän är Sveriges västligaste landskap och en folkmängd på omkring 300 000. I landskapet finns en varierad arbetsmarknad. Många av jobben är i offentlig sektor, men det finns även en rad olika bristyrken inom till exempel hantverk och service. Den som bor här och som ska söka ett jobb kan möjligen överväga något av nedanstående yrken. Genom att söka på nätet bör flera relevanta platsannonser kunna hittas för de flesta av dessa jobb.

Jobb inom personlig assistans

I Bohuslän råder, enligt Arbetsförmedlingen, ”mycket liten konkurrens” om jobben inom personlig assistans. Går man en bit inåt landet, mot till exempel Trollhättan och Vänersborg, så blir konkurrensen lite hårdare. Här bedöms den vara ”liten” istället för ”mycket liten”.

Som nämnt i inledningen bör du kunna hitta annonser genom att söka på till exempel ”personlig assistans Bohuslän jobb” på nätet. Med det sagt, så är landskapet stort. Specificera kommunen, till exempel Tanum eller Orust, för att smalna av din sökning. Prognoserna för jobb inom personlig assistans i Bohuslän är goda även på längre sikt – om fem år bedömer Arbetsförmedlingen att det råder liknande förhållanden som idag.

Maskinoperatörer inom livsmedelsindustri

Förvisso inget bristyrke i ordets rätta bemärkelse – men det råder mindre konkurrens om assistans jobb i Bohuslän, när man jämför med de flesta andra delar av landet. I kommuner som Tanum, Sotenäs, Strömstad och Lysekil bedömer Arbetsförmedlingen att det råder ”liten konkurrens” om jobben. I majoriteten av landets kommuner är bedömningen att det råder balans på arbetsmarknaden för den här yrkesgruppen. Således bör det vara enklare att hitta ett jobb i här än i till exempel Halland och Dalarna.

Nätverks- och systemtekniker

I stora delar av landet råder ”liten konkurrens” för nätverks- och systemtekniker, eller så råder balans på arbetsmarknaden. I kommuner som Tjörn och Stenungsund är den dock ”mycket liten”, enligt Arbetsförmedlingen. Det här kan jämföras med gränsande Värmland, där det i hela länet bedöms råda balans på arbetsmarknaden.

För landet i helhet bedöms konkurrensen vara ”liten”, och enligt prognosen kommer det att se ut så även om fem år. Idag finns ungefär 12 000 anställda nätverks- och systemtekniker över hela landet.

Klassiska golvskötbord

Golvskötbord är det mest klassiska skötbordet som har använts under lång tid. De är mycket funktionella med lådor och förvaringsutrymmen för blöjor, tvättlappar, bomull, kläder och olika krämer. Det finns ett stort utbud av golvskötbord i många olika varianter och färger. Det finns stora och små i olika material och med eller utan tvättbänk och förvaringsmöjligheter. Alla skötbord är speciellt anpassade för offentliga miljöer som har höga krav på kvalitet och hygien. De ska vara robusta och hålla länge, vara enkla att tvätta men också ergonomiska.

Elektriska golvskötbord

Elektriska golvskötbord är perfekta för till exempel förskolor eller barnsjukhus. Det kan bli tungt och påfrestande för personalen att lyfta många barn upp och ner för blöjbyten så det är viktigt att barnet kommer upp i rätt arbetshöjd. Det finns därför elektriska skötbord som man kan sänka ned till golvnivå, då kan barnet enkelt själv klättra upp på skötbordet och sedan ställer man in önskad arbetshöjd med fjärrkontrollen. De tillverkas i olika bredder beroende på hur mycket plats det finns i skötrummet. Modellen är golvstående men tillverkas även som vägghängd modell. Du kan välja om du vill ha ett vitt golvskötbord eller i björkträ. Skivan som barnen ligger på är skarvfri så den är väldigt enkelt att rengöra.

Barnets säkerhet

En olycka händer så lätt och varje år så skadas flera hundra barn när de faller ner från skötbordet. Ett säkert skötbord ska vara både robust och stadigt. De ska genomgå de test som Konsumentverket har satt upp för säkerhet kring små barn. Golvskötbord i offentliga miljöer måste tåla höga vikter eftersom det ibland händer att vuxna sätter sig på dem. De ska ha höga kanter så att barnet inte kan rulla ner och slå sig i golvet. Givetvis ska ett barn aldrig lämnas utan uppsikt, därför är det praktiskt med golvskötbord som har korgar och förvaringsutrymmen så du har allt du behöver nära till hands.

Stort utbud

Utbudet av skötbord har blivit väldigt stort de senaste åren. Det finns förutom golvskötbord, höj- och sänkbara skötbord och vägghängda skötbord i trä. Skulle ditt skötbord gå sönder kan du enkelt beställa reservdelar. Både privatpersoner och institutioner kan beställa skötbord via nätet. Det finns återförsäljare över hela Europa men också i Japan. När du ska installera ditt skötbord så bör du anlita en snickare eller en hantverkare för att vara säker på att skötbordet står stadigt.

Astrid Lindgrens Karlsson på taket

Karlsson på taket är faktiskt en figur som skapades av barnboksförfattarinnan Astrid Lindgren. Figuren hälsar regelbundet på hos sjuårige Lillebror i hans och hans familjs lägenhet i Stockholm. Astrid Lindgren skrev tre böcker om Karlsson på taket: Lillebror och Karlsson på taket som kom 1955, Karlsson på taket flyger igen som kom 1962 samt Karlsson på taket smyger igen som utkom 1968.

Det har även utkommit ljudböcker där själva Astrid Lindgren läser texterna, samt datorspel som handlar om Karlsson på taket. Böckerna har dessutom filmatiserats – bland annat Världens bästa Karlsson som utkom 1974 och som regisserades av Olle Hellbom. Det har också gjorts animerade filmer och TV-serier samt utländska filmer om Karlsson på taket.

Vem är vem i böckerna och filmerna?

Huvudpersonen är ju givetvis Karlsson på taket, som med sina egna ord beskriver sig själv som “en vacker och genomklok och lagom tjock man i sina bästa år”. Han bor i en liten stuga bredvid en skorsten på ett hustak i Vasastan i Stockholm. Karlsson har en propeller på ryggen vilket gör att han kan flyga. Han älskar vidare att busa och är återigen med sina egna ord “världens bästa” på i stort sett allt. En annan huvudperson är Lillebror som kallas för det eftersom han är yngst i sin familj. Han heter dock egentligen Svante Svantesson. Lillebror är ganska ensam.

Även Lillebrors familj finns med i böckerna. De benämns bland annat som mamma och pappa vilket då åsyftar herr och fru Svantesson och är då Lillebrors föräldrar. Bosse är Lillebrors storebror som är 15 år och som tycker om att spela gitarr. Bettan är Lillebrors storasyster och som är 14 år och mycket intresserad av pojkar. Farbror Julius Jansson, som är en grinig man och släkt med Lillebror, kommer då och då till Stockholm för att hälsa på. Familjen har också en husföreståndarinna som heter fröken Hildur Bock och ser efter hushållet när frun/mamman inte är hemma. Hildur är barsk och lagar mat som Lillebror både tycker är god och äcklig. Lillebrors klasskamrater Krister och Gunilla nämns också, dock endast i den första boken om Karlsson på taket. I två av böckerna kan man också läsa om inbrottstjuvarna Filip (Fille) och Rudolf (Rulle) som härjar omkring i Vasastan.

 

Från Bugaboo

Bugaboo är ett innovativt och nyfiket företag som tillverkat barnvagnar sedan 1994. Grundarna av företaget har tidigt etablerat sig som en av de tunga aktörerna på marknaden och lockar allt fler nyblivna föräldrar med sin uppfinningsrikedom och höga kvalitet. Det som skiljer flertalet barnvagnar på marknaden från Bugaboo-vagnar, är detaljerna. En nyskapande och modern design är givetvis det första man lägger märke till som spekulant, men väljer man att gå djupare än så finner man en rad smarta lösningar vilka blivit ett signum för Bugaboo.

För att en barnvagn skall fungera optimalt och hålla även för tungt slitage är det viktigt att den är lätt att fälla ihop, tillverkad i gediget och bra material, samt att den är väl rustad och säker för barnet. Utöver dessa grundläggande krav finns en rad finesser som märkbart kan förenkla vardagen för barnfamiljen. En av dessa är tillgången till goda förvaringsmöjligheter vilket de flesta föräldrar sätter stort värde på när blöjor, välling och annat blir en naturlig del av vardagspackningen. De flesta Bugaboo-vagnar lever upp till alla dessa kriterier och mer därtill! Bugaboo har lyckats sammanlänka nyskapande industridesign med komfort och smidighet. Detta är egenskaper som väger tungt vid valet av barnvagn.

Variationsmöjligheterna är många när det kommer till barnvagnar från Bugaboo. Modellen Bugaboo Donkey, vilken är en av de mest omtalade barnvagnarna från Bugaboo, kan enkelt kompletteras med ytterligare delar för att transformeras från en enkel barnvagn till en tvillingvagn. Förvaringsmöjligheterna i denna barnvagn är väl tilltagna utan att kompromissa med stabilitet och smidighet. Med ordentliga bromsar och enhands-manövrering av ryggstöd med mera, är detta en perfekt barnvagn för den med höga krav på design, funktion, stabilitet och valmöjligheter. Möjligheten att komplettera sin barnvagn med ytterligare delar i takt med att behoven förändras är viktigt för att vagnen man köpt skall fungera under hela den tid man använder den istället för att behöva köpa en ny vagn redan efter något år.

En barnvagn för alla miljöer

Bugaboo har kommit med en uppsjö lösningar på problem som i årtionden varit ett faktum för alla småbarnsföräldrar i såväl stad som på landsbyggd. De stora luftfyllda däcken baktill gör, i kombination med fotbroms, denna barnvagn till något av en barnvagnarnas SUV. Oavsett om ni rör er i staden bland höga trottoarkanter och tillfälliga vägarbeten, eller går era vardagspromenader på kuperade grusvägar kommer vagnar som Bugaboo Donkey underlätta för såväl förare som för barnet i vagnen. Möjligheten att kunna ta sig fram med en barnvagn även på tuffare underlag har varit en av faktorerna som gjort Bugaboo Donkey till en storsäljare.

Nyheter från Bugaboo

Bugaboo kommer regelbundet med nya barnvagnsmodeller, och i egenskap av lösningsorienterat företag har de noga tänkt igenom vad som fungerar för de nyblivna föräldrarna. Besök gärna denna artikel vi skrivit om ett annat stort varumärke, Mountainbuggy!